În Monitorul Oficial nr. 715/2025, a fost publicată Hotărârea nr. 602/2025, care prevede modificarea şi completarea titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Hotărârea corelează dispozițiile normelor metodologice cu prevederile Codului fiscal în ceea ce privește modificarea cotelor de TVA, astfel cum acestea au fost modificate prin Legea nr. 141/2025 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Modificările intră în vigoare la data de 1 august 2025 și vizează nivelul și sfera de aplicare a cotelor de TVA.
Astfel, ca urmare a majorării cotei standard de TVA de la 19% la 21% și a instituirii unei singure cote reduse de TVA, de 11%, aplicabilă atât operațiunilor anterior supuse cotei reduse de 5%, cât și unor operațiuni pentru care s-a aplicat cota de 9%, se propune modificarea punctelor 36–38 din normele metodologice de aplicare a Titlului VII – „Taxa pe valoarea adăugată” din Codul fiscal, în scopul corelării cu noile prevederi legale.
Totodată, având în vedere restrângerea sferei alimentelor pentru care se aplică cota redusă de TVA, se propune introducerea definițiilor „alimente destinate consumului uman” și „alimente destinate consumului animal” (respectiv hrana pentru animale), prin trimitere la legislația comunitară incidentă, respectiv Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 privind stabilirea principiilor și cerințelor generale ale legislației alimentare, instituirea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și stabilirea procedurilor în domeniul siguranței alimentelor.
Cota redusă de TVA, de 11%, se aplică pentru: laptele praf pentru nou – născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, animale vii şi păsări vii, carne şi organe comestibile, lapte şi produse lactate, ouă, miere naturală, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mate şi mirodenii, produse ale industriei morăritului, preparate din carne, din peşte sau din crustacee, preparate pe bază de cereale, de făină.